Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente 25 jaar vast

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken

Meer weten over de hypotheekrente 25 jaar vast? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat houdt de hypotheekrente 25 jaar vastzetten in?

Je hypotheekrente 25 jaar vastzetten betekent dat je 25 jaar lang dezelfde rente betaalt voor je hypotheek. Omdat je een hypotheek meestal in 30 jaar aflost, betekent dit dat de maandlasten van je hypotheek bijna de hele looptijd hetzelfde blijven. Dat is fijn, want zo heb je zekerheid over de maandlasten van je hypotheek.

Is een hypotheek 25 jaar vast verstandig voor mij?

Een lange rentevaste periode, zoals 25 jaar vast, is verstandig als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je financiële situatie de komende jaren verandert. Maar daar staat tegenover dat je tijdens die 25 jaar niet zomaar wat kunt veranderen aan je hypotheek. Lees hier meer over je hoe je bepaalt of je hypotheekrente 25 jaar vastzetten voor jou verstandig is.

Wat is de huidige hypotheekrente 25 jaar vast?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun hypotheekrente 25 jaar vast aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrente 25 jaar vast van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestand voor een hypotheek met 25 jaar vast op dit moment is. Actuele hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken >>

Hoe berekenen banken de hypotheekrente 25 jaar vast?

Banken en hypotheekverstrekkers berekenen hun hypotheekrentetarieven bij 25 jaar vast op basis van 4 factoren:

  • De marktrentes
    Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze voor een periode van 25 jaar geld lenen op de kapitaalmarkten.
  • Risico-opslag
    Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken van 25 jaar vast. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De hypotheekrentes voor 25 jaar vast gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
  • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken
    Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de hypotheekrentes 25 jaar vast bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
  • Winstopslag
    De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Daarom verhogen banken hun hypotheekrentetarieven 25 jaar vast met een winstopslag.
Waarom hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken via Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de voorwaarden én actuele hypotheekrente 25 jaar vast van hypotheken. Zo weet je zeker dat je laagste hypotheekrente 25 jaar vast bij jouw wensen vindt.

Wat gebeurt er met mijn hypotheekrente na die 25 jaar vast?

Een paar maanden voor het einde van de rentevaste periode van 25 jaar ontvang je een nieuw voorstel van de bank om je hypotheekrente nog een 5 jaar vast te zetten (een hypotheek los je namelijk in 30 jaar af). Je kan hiermee akkoord gaan of zelf een andere rentevaste periode of hypotheekverstrekker kiezen. Meer hierover lees je in het artikel Rentevaste periode loopt af.

Top 5 laagste hypotheekrente 25 jaar

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor 25 jaar vast op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente 25 jaar vast is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

25 jaar rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenAllianz3,82 %
AnnuiteitenArgenta3,89 %
AnnuiteitenMUNT Hypotheken3,90 %
AnnuiteitenTulp Hypotheken3,90 %
AnnuiteitenAegon3,91 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 25 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek met NHG.
25 jaar rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenMUNT Hypotheken4,10 %
AnnuiteitenAegon4,10 %
Annuiteitena.s.r.4,19 %
AnnuiteitenArgenta4,28 %
AnnuiteitenOBVION4,40 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 25 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG, met een marktwaarde van 100%
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  83 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheekrente 25 jaar vast: zeker van de laagste rente!

Een hypotheek afsluiten en je hypotheekrente 25 jaar vastzetten doe je niet zomaar. Voor een zorgvuldige afweging en de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente 25 jaar vast is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. Rentes vergelijken op Rente.nl doe je altijd 100% onafhankelijk. Wij vergelijken de actuele rentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek 25 jaar vast voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrente 25 jaar vast vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Is mijn hypotheekrente 25 jaar vastzetten verstandig?

Als zekerheid over de maandlasten van je hypotheek voor jou belangrijk is, overweeg je misschien een rentevaste periode van 25 jaar. Bijvoorbeeld als je je een stijging in je maandlasten niet kunt permitteren. Ook als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld doordat je een kind krijgt of minder gaat verdienen, is 25 jaar vast een goede keuze. Omdat je je hypotheek in 30 jaar aflost, is voor maximale zekerheid over je maandlasten de hypotheekrente 30 jaar vastzetten waarschijnlijk een nog betere keuze voor je. Zo heb je ook de laatste jaren van je hypotheek zekerheid over je maandlasten.

Is de hypotheekrente 25 jaar goedkoper?

De meeste mensen die een lange rentevaste periode willen, kiezen dus voor 30 jaar vast. Een reden om toch voor 25 jaar vast te kiezen, is dat de hypotheekrente 25 jaar vast lager is dan de hypotheekrente 30 jaar vast . Hoe langer je namelijk je hypotheekrente vastzet, hoe hoger namelijk het rentetarief dat je betaalt. Zeker als het verschil groot is, loont het om dan toch voor 25 jaar te kiezen.

In je hypotheekrente vergelijking tonen we je de actuele hypotheekrente bij de rentevaste periode die je gekozen hebt, in dit geval 25 jaar vast. Als je bij de filters de rentevaste periode aanpast, zie je direct wat de gevolgen zijn voor de hypotheekrentetarieven.

Hypotheekrente 25 jaar vast kiezen, waar moet ik nog meer op letten?

Houd bij je keuze voor een rentevaste periode ook rekening met de hypotheekrente verwachting voor de toekomst. Als de hypotheekrentes namelijk dalen en je hypotheekrente staat 25 jaar vast, dan profiteer je niet van de lagere rentes. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu laag is en de komende jaren stijgt, profiteer je met een rentevaste periode van 25 jaar wel 25 jaar lang van een lage hypotheekrente. Laat je dus door een hypotheekadviseur adviseren over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt.

Een lange rentevaste periode, zoals 25 jaar, heeft daarnaast één groot nadeel. Als je je hypotheekrente 25 jaar vastzet, kun je tijdens de looptijd van je hypotheek niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Kies dus alleen voor een hypotheekrente die 25 jaar vaststaat als je zeker weet dat je niets meer wilt veranderen aan je hypotheek. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je verhuist. Als dit niet mag, moet je soms een hoge boete betalen als je toch verhuist.

Tip! De meeste mensen kiezen voor een hypotheekrente van 10 of 20 jaar vast. Dat is een mooie middenweg tussen flexibiliteit en lang zekerheid over je maandlasten. Vergelijk direct de rente voor deze en andere veelgekozen periodes:

Hypotheekrente 25 jaar vast berekenen met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente 25 jaar vast bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

  1. Kies je hypotheekvorm
  2. Geef aan dat je een rentevaste periode van 25 jaar wilt
  3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
  4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zelf een goede keuze maakt voor de hypotheekvorm, NHG en het percentage van de woningwaarde dat je leent.

Kies de hypotheekvorm bij je hypotheekrente voor 25 jaar

Je hebt bij je hypotheek voor 25 jaar vast de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De hypotheekrente annuïteit en rente voor een lineaire hypotheek zijn bij de bank meestal exact hetzelfde voor 25 jaar vast. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus relatief hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

Je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De aflossingsvrije hypotheek rente is bij een bank hoger dan het hypotheekrentetarief 25 jaar vast voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek, is de kans groot dat de woning bij verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen als je huis in waarde daalt.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste hypotheekrente 25 jaar vast met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je hypotheekrente. Hierdoor is de NHG hypotheekrente 25 jaar vast goedkoper dan de hypotheekrentes zonder NHG. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 25 jaar vast

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere hypotheekrente bij 25 jaar vast.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente 25 jaar met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een hypotheek 25 jaar vast zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste hypotheekrente 25 jaar vast gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente voor 25 jaar vast gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Heb je een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten