Hoe werkt een bouwdepot?
Ga je een bestaande koopwoning verbouwen of laat je een nieuwbouwwoning bouwen? Dan heb je de term “bouwdepot” waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen. Een bouwdepot is een soort rekening gekoppeld aan je hypotheek waarop de hypotheekverstrekker geld stort waarmee je de kosten van je verbouwing of nieuwbouwproject kunt betalen. In dit artikel leggen we je uit hoe een bouwdepot werkt.
Wat is een bouwdepot en hoe werkt het?
Een bouwdepot is een vorm van geld lenen. De hypotheekverstrekker stort op deze “rekening” het geld waarmee je de bouw of verbouwing van je woning kunt betalen. Vervolgens kun je het geld gebruiken om bijvoorbeeld bouwmaterialen te kopen of de kosten van de aannemer te betalen. Het is dus eigenlijk een soort spaarpot voor je bouwproject.
Hoe werkt bouwdepot bij verbouwing?
Het bouwdepot gebruiken voor het opknappen van je huis is vrij eenvoudig. Je krijgt een factuur voor de kosten en betaalt deze rechtstreeks uit het bouwdepot. Hoe je dit doet, hangt af van de bank waar je je hypotheek hebt afgesloten. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet je de factuur naar hen sturen en betalen zij de aannemer of leverancier. Andere banken geven je toestemming om de rekening zelf te betalen via internetbankieren.
Hoe werkt bouwdepot bij nieuwbouw?
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt en gebruik maakt van een bouwdepot, gaat het betalen net even anders:
- Ga je een hypotheek aanvragen en direct het bouwdepot regelen? Dan betaal je de kosten voor de grond en eventuele bouwkosten die al gemaakt zijn. Die betalingen komen uit je hypotheek.
- Van de aannemer krijg je een schema met bedragen die je per termijn moet betalen voor de bouwkosten die nog moeten komen. De bank betaalt deze bedragen automatisch uit je bouwdepot aan de aannemer.
- Als je zelf nog kosten maakt die niet via de aannemer gaan, declareer je deze via de online omgeving van je hypotheekverstrekker. Die kosten worden dan ook betaald uit je bouwdepot.
- Bij de bouw van een nieuw huis is de maximale looptijd voor het gebruik van het bouwdepot 2 jaar.
- Bij een verbouwing van een bestaande woning is de maximale looptijd voor het gebruik van het bouwdepot 1,5 jaar.
- Loopt de bouw of verbouwing van je woning uit? Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je de looptijd van het bouwdepot verlengen. Controleer van tevoren altijd of dit ook voor jouw hypotheekverstrekker geldt.
- Het bedrag van je bouwdepot wordt opgeteld bij het bedrag dat je leent voor je hypotheek.
- Je betaalt dezelfde rente over je bouwdepot als over je hypotheek. Dat betekent dat als de rente van je hypotheek stijgt, de rente van je bouwdepot ook stijgt.
- Je krijgt rente over het geld dat je nog niet hebt uitgegeven uit je bouwdepot. Deze rente is meestal even hoog als de rente die je betaalt over je hypotheek.
- Sommige hypotheekverstrekkers geven je 1% minder rente over je bouwdepot dan je betaalt over je hypotheek.
- De rente die je krijgt over je bouwdepot wordt meestal verrekend met de rente die je moet betalen over je hypotheek.
- Onder bepaalde voorwaarden kun je de rente van het bouwdepot aftrekken van de belasting. Zo moet het bouwdepot worden gebruikt voor het verbeteren of verduurzamen van je huis en je moet het hebben afgesloten om je eigen woning mee te financieren.
- Ga rente vergelijken op Rente.nl en zie direct welke hypotheek de laagste hypotheekrente heeft en hoeveel extra geld je kunt krijgen van de bank voor je bouwdepot.
Welke kosten declareren bij bouwdepot?
Het bouwdepot is bedoeld om (ver)bouwkosten te betalen. Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw of verbouwing, zoals rekeningen van een aannemer of architect en de kosten voor bouwmaterialen. Je mag dus geen spullen declareren die je mee kunt nemen als je verhuist, zoals je meubels, gordijnen of gereedschap.
Ga je zelf verbouwen zonder aannemer? Dan kun je het bouwdepot ook gebruiken om je bouwkosten te betalen. Het is belangrijk om alle rekeningen en bonnetjes te bewaren omdat de bank hierom kan vragen als ze willen controleren wat je hebt gedeclareerd.
Hoe werkt looptijd bouwdepot?
Houd er rekening mee dat je niet onbeperkt gebruik kunt maken van het bouwdepot. De maximale looptijd verschilt namelijk per situatie:
Hoe werkt rente bouwdepot?
De rente op een bouwdepot werkt als volgt:
Op Rente.nl vergelijk je hypotheken van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo vind je direct de laagste hypotheekrente voor jouw hypotheek met bouwdepot.
Hypotheekrente vergelijken- Wat is NHG?
- Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?
- Wat is de hypotheekrente historie?
- Wat is dagrente hypotheek?
- Wat is toetsrente hypotheek?
- Wat is rentebedenktijd?
- Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
- Wat is een boeterente en is de boeterente aftrekbaar?
- Wat is bouwrente en is bouwrente aftrekbaar?
- Wat betekent garant staan hypotheek en hoe werkt dit?
- Wanneer krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheek en hoe werkt dat?
- Hoe werkt rentemiddeling bij een hypotheek?