Wat is bouwrente en is bouwrente aftrekbaar?
Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je naast hypotheekrente ook bouwrente. Je betaalt de bouwrente aan de bouwer van het huis (meestal de aannemer) voor alle kosten die hij gemaakt heeft voordat je de hypotheekakte hebt getekend. In dit artikel lees je precies wat bouwrente is en of de bouwrente fiscaal aftrekbaar is. Ook geven we je enkele handige tips over bouwrente, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je een nieuwbouwwoning koopt
Waarom betaal je bouwrente?
Voordat je de koopakte van je nieuwbouwhuis tekent, heeft de aannemer al de nodige kosten gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld al grond gekocht en de nodige werkzaamheden verricht. De aannemer schiet deze kosten zelf voor. Deze kosten betaal je terug in de vorm van bouwrente.
Heb je de hypotheek al geregeld vóórdat het huis gebouwd wordt of lopen de werkzaamheden door nadat je hypotheek hebt afgesloten? Dan betaal je die bouwkosten uit het bouwdepot bij je hypotheek. Je hebt dan niet (meer) te maken met bouwrente.
Is bouwrente fiscaal aftrekbaar?
De bouwrente bestaat uit de volgende twee onderdelen:
- Financieringsvergoeding: Dit is de rente die je betaalt over de periode voor het tekenen van de koop- of aannemingsovereenkomst. Denk aan alle kosten die de aannemer maakt om jouw huis te bouwen. De financieringsvergoeding is onderdeel van de koopsom van de woning. Daarom kun je dit deel van de bouwrente niet aftrekken van de belasting.
- Uitstelrente: Over de periode tussen het aankopen van de nieuwbouwwoning en het regelen van de hypotheek, betaal je uitstelrente. In deze periode gaat de aannemer namelijk gewoon door met het bouwen van je huis, maar heb je nog geen hypotheek om deze kosten mee te betalen. De uitstelrente is wél fiscaal aftrekbaar.
Voorbeeld: David en Carlijn kopen een nieuwbouwhuis. Op 1 juli begint de aannemer met het bouwen van de woning. Het huis wordt op 1 september opgeleverd. David en Carlijn kopen de woning op 1 november en tekenen op 1 december de hypotheekakte. De bouwrente die ze betalen van 1 juli tot 1 november zit in de koopsom van de woning en is dus niet fiscaal aftrekbaar.
Over de periode tussen 1 november en 1 december betalen David en Carlijn ook nog uitstelrente aan de aannemer, onder meer voor de aanschaf van bouwmaterialen. Deze vorm van bouwrente mogen David en Carlijn wél aftrekken van de belasting.
Hoe hoog is de bouwrente?
De bouwrente staat niet vast. De aannemer bepaalt hoeveel bouwrente hij berekent. Hoeveel bouwrente je betaalt, verschilt dus per aannemer. Gemiddeld betaal je tussen de 4 en 8 procent bouwrente, maar het percentage kan zelfs oplopen tot 15 procent. Je kunt eventueel onderhandelen over de bouwrente. Soms krijg je het percentage dan nog iets naar beneden.
Is de bouw van je nieuwbouwhuis nog niet afgerond, maar heb je de hypotheek al wel afgesloten? Dan betaal je de rekeningen van de aannemer voortaan uit het bouwdepot.
Let op! Zorg ervoor dat je van tevoren weet hoeveel bouwrente de aannemer rekent. Anders kom je misschien voor verrassingen te staan als blijkt dat je niet voldoende hypotheek kunt krijgen om de bouwrente te betalen. Vraag het percentage bouwrente op bij je makelaar.
Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo vind je direct de laagste hypotheekrente en houd je je woonlasten laag!
Hypotheekrente vergelijken- Wat is NHG?
- Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?
- Wat is de hypotheekrente historie?
- Wat is dagrente hypotheek?
- Wat is toetsrente hypotheek?
- Wat is rentebedenktijd?
- Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
- Wat is een boeterente en is de boeterente aftrekbaar?
- Hoe werkt een bouwdepot?
- Wat betekent garant staan hypotheek en hoe werkt dit?
- Wanneer krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheek en hoe werkt dat?
- Hoe werkt rentemiddeling bij een hypotheek?