Wat is de invloed van de Europese Centrale Bank (ECB) op de hypotheekrente?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met haar rentebeleid indirect invloed op de rente die je betaalt voor je hypotheek. Natuurlijk bepaalt elke hypotheekverstrekker zelf hoeveel hypotheekrente die vraagt, maar de ECB rente heeft er zeker invloed op. Hoe dit werkt, lees je in dit artikel.
Invloed ECB op hypotheekrente
De ECB stelt verschillende rentetarieven vast. De belangrijkste hiervan is de refirente of herfinancieringsrente. Dit is de rente die banken betalen als ze geld lenen bij de ECB. Om hypotheken te kunnen verstrekken, kunnen hypotheekverstrekkers verschillende dingen doen: ze kunnen geld lenen bij de ECB of ze kunnen geld lenen bij beleggers.
De rente van de ECB bepaalt dus voor een deel hoeveel het voor hypotheekverstrekkers kost om aan geld te komen. Dit vertalen hypotheekverstrekkers ook weer door naar de hypotheekrente die jij als klant betaalt. Hoe hoger dus de ECB rente hoe, hoe meer hypotheekrente je betaalt. Sinds maart 2016 stond de ECB rente onbeweeglijk op 0%. Als gevolg hiervan waren de hypotheekrentes ook lange tijd historisch laag.
Invloed op hypotheekrente door ECB beperkt
Toch vertelt dit maar een deel van het verhaal. De invloed van de ECB op de hypotheekrente is namelijk maar heel beperkt. Dat zie je bijvoorbeeld heel duidelijk aan de fors stijgende hypotheekrentes sinds februari 2022. De ECB verhoogde haar rente pas eind juli 2022 en toch waren de hypotheekrentes al fors aan het stijgen.
Dit komt doordat hypotheekverstrekkers het grootste deel van hun kapitaal lenen bij beleggers. De rente die ze daarvoor betalen, wordt bepaald door de rentes op staatsleningen. Zo is de hypotheekrente 5 jaar vast afgeleid van de rente op staatleningen met een looptijd van 5 jaar. De hypotheekrente voor 20 jaar wordt bepaald door de rente op 20-jaars staatleningen enzovoorts.
Door de oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie stegen die kapitaalmarktrentes fors en stegen dus ook de hypotheekrentes. En terwijl de ECB de in juli haar rentes verhoogde, daalden de kapitaalmarktrentes en de hypotheekrentes toen juist weer wat.
ECB en variabele hypotheekrente
De invloed van de ECB is wel heel groot bij de variabele hypotheekrente . Voor de variabele hypotheekrente hanteren de meeste hypotheekverstrekkers de 1- of 3-maands Euribor rente met een opslag. De Euribor rentes zijn rentes waartegen banken binnen de Europese Unie bij elkaar geld kunnen lenen en zijn heel direct afgeleid van de ECB rente. De gemiddelde variabele hypotheekrente is dan ook lange tijd, net als de ECB rente, op een laag niveau redelijk gelijk gebleven. Na de renteverhoging van de ECB in juli, steeg de variabele hypotheekrente direct van 1,5% naar 1,76%. Als je wilt weten wat de variabele hypotheekrente gaat doen, is het dus heel belangrijk om het beleid van de ECB in de gaten te houden.
Tip! De komende tijd gaat de ECB nog vaker de rente verhogen. De variabele hypotheekrente zal dan ook stijgen. Als je nu een variabele hypotheekrente hebt, kan het verstandig zijn om die vast te zetten. Lees hier meer over in het artikel Hypotheekrente vastzetten.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete overzicht met de actuele hypotheekrentes van Nederland. Zo zie je direct wat de huidige hypotheekrentes zijn en welk het voordeligst is voor jouw situatie.
Actuele hypotheekrente- Wat is NHG?
- Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?
- Wat is de hypotheekrente historie?
- Wat is dagrente hypotheek?
- Wat is toetsrente hypotheek?
- Wat is rentebedenktijd?
- Wat is een boeterente en is de boeterente aftrekbaar?
- Wat is bouwrente en is bouwrente aftrekbaar?
- Hoe werkt een bouwdepot?
- Wat betekent garant staan hypotheek en hoe werkt dit?
- Wanneer krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheek en hoe werkt dat?
- Hoe werkt rentemiddeling bij een hypotheek?