Hoe werkt een hypotheek voor bouwgrond?
Wil jij je eigen droomhuis (laten) bouwen maar heb je niet voldoende spaargeld? Een hypotheek voor bouwgrond afsluiten kan een uitkomst zijn. Ook kun je een bouwkavel financieren met een lening. In dit artikel lees je hoe een lening of hypotheek voor bouwgrond werkt en waar je precies op moet letten.
Hypotheek of lening voor bouwgrond?
Of een hypotheek of een lening voor bouwgrond de beste keuze is, hangt af van wat je met het bouwkavel wilt doen. Als je bouwgrond koopt om jouw droomwoning op te (laten) bouwen, is een hypotheek de meest logische keuze. De huidige hypotheekrente ligt lager dan de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Wil je bouwgrond kopen om daarop bijvoorbeeld een tweede woning of bedrijfspand te bouwen? Dan is een hypotheek afsluiten niet altijd mogelijk. Als de bank je geen (volledige) hypotheek wil verstrekken kun je het bouwkavel financieren met een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Let op! Een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt als aanvulling bij de hypotheek om een woning voor jezelf te bouwen. Een doorlopend krediet kun je nooit van de belasting aftrekken. Wel mag je bij een doorlopend krediet afgeloste bedragen opnieuw opnemen, wat handig kan zijn als je zelfbouwwoning duurder uitpakt dan verwacht.
Hypotheek voor bouwgrond, hoe werkt dat?
Wil je een hypotheek aanvragen voor bouwgrond? Dan werkt dat net even anders dan een hypotheek voor een bestaande woning. De zelfbouwwoning is immers nog niet gebouwd en kan dus ook niet als onderpand dienen als jij je hypotheek niet meer kunt aflossen. Daarom vragen hypotheekverstrekkers een aantal extra zekerheden.
De volgende zaken moet je regelen voordat je een hypotheek voor een bouwkavel kunt afsluiten:
- Er is een door alle partijen getekende koopovereenkomst voor zowel de bouwgrond als het nog te bouwen huis.
- Alle bouwvergunningen zijn in orde.
- Je hebt een bodemonderzoek laten uitvoeren en uit het rapport blijkt dat de bouwgrond geschikt is om een woning op te bouwen.
- Er is een afbouwgarantie van de aannemer. Dit betekent dat de aannemer de woning altijd moet afbouwen, ook als hij failliet gaat.
- Er is een taxatierapport van een erkend taxateur. In dit rapport staat wat de verwachte waarde van de woning is als deze is afgebouwd.
Koop je een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar? Dan regelt deze alle verplichte documenten.
Welke kosten financieren met hypotheek voor bouwgrond?
Als je bouwgrond koopt om een zelfbouwwoning op te bouwen, krijg je met twee soorten kosten te maken:
- Plankosten: Dit zijn alle kosten die je maakt voordat je begint met het bouwen van de woning. Denk aan de bouwvergunning, het bodemonderzoek, taxaties, bouwtekeningen en gesprekken met deskundigen. Plankosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek voor bouwgrond. Deze kosten betaal je zelf of je kunt hiervoor een lening afsluiten bij een kredietverstrekker.
- Stichtingskosten: Dit zijn de totale kosten voor de bouwgrond en de bouwkosten van de woning zelf. Ook de kosten voor de aanleg van leidingen voor water en elektriciteit vallen onder stichtingskosten, net als het salaris van de architect en de aanleg van de tuin. Stichtingskosten betaal je uit de hypotheek voor bouwgrond.
- Je inkomen. Je moet, naast de rente en de aflossing van je hypotheek, voldoende geld overhouden om je vaste lasten en boodschappen van te betalen.
- De verwachte woningwaarde. Je kunt niet meer dan 100% van de verwachte woningwaarde lenen.
Bouwkavel kopen, hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Heb je een bouwkavel op het oog en zie je jouw droomhuis al helemaal op deze plek staan? Dan is het goed om eerst uit te zoeken hoeveel hypotheek je kunt krijgen voor de bouwgrond. Je maximale hypotheekbedrag hangt af van:
Je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan voor je berekenen hoeveel hypotheek voor bouwgrond je ongeveer kunt krijgen. Zo weet je zeker of jouw zelfbouwwoning een droomhuis blijft of toch echt werkelijkheid wordt.
Let ook op de hypotheekrente als je een hypotheek voor bouwgrond afsluit. Ga rente vergelijken op Rente.nl en zie direct bij welke hypotheekverstrekkers je de laagste hypotheekrente betaalt. Zo bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op je hypotheek.
Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod banken en hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo vind je altijd de beste én de goedkoopste hypotheek voor jouw zelfbouwwoning.
Hypotheekrentes vergelijken- Hypotheek oversluiten, waarop letten?
- Hoe werkt hypotheek voor tweede huis?
- Waar krijg ik onafhankelijk hypotheekadvies?
- Wat is een execution only hypotheek?
- Hoelang is hypotheekofferte geldig en kun je dit verlengen?
- Welke documenten nodig voor hypotheek?
- Hoe werkt een hypotheekofferte aanvragen?
- Hoe werkt hypotheekrente bij nieuwbouw?
- Welke hypotheekverstrekkers zijn er in Nederland?
- Is je bestaande hypotheek verhogen verstandig?
- Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
- Hoe werkt een hypotheek voor een recreatiewoning?
- Wat zijn afsluitkosten voor een hypotheek?
- Wat is de invloed van een studieschuld op je hypotheek?
- Kan ik mijn hypotheekrente meenemen bij verhuizing?
- Kan je je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek of lening?