Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
Een hypotheek voor een huis in het buitenlandafsluiten is in Nederland maar beperkt mogelijk. Toch is een droomhuis in het buitenland voor veel mensen een langgekoesterde droom. Je ziet jezelf al helemaal op de veranda van dat karakteristieke familiehuis in Frankrijk zitten. Een stokbroodje en een wijntje erbij, terwijl de kinderen heerlijk ravotten in de tuin. In dit artikel lees je precies wanneer een hypotheek voor een huis in het buitenland wel en niet mogelijk is.
Let op! Via Rente.nl kun je geen hypotheek voor een huis in het buitenland aanvragen.
Een hypotheek voor huis in het buitenland, kan dat?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: een hypotheek aanvragen voor een huis in het buitenland dat je als hoofdverblijf wilt gaan gebruiken, is in Nederland niet mogelijk. Wil je jezelf permanent vestigen in die Franse familieboerderij? Dan kan dat alleen als je de woning met eigen (spaar)geld koopt.
Bij Nederlandse hypotheekverstrekkers kun je alleen een hypotheek afsluiten voor een eerste huis dat in Nederland staat. Als je in Nederland onverhoopt de maandlasten van je hypotheek niet meer kunt betalen, heeft de bank je woning als onderpand. In een uiterst geval verkoopt de bank je woning, om met de opbrengst zoveel mogelijk van het openstaande hypotheekbedrag in te lossen.
Als jouw eerste woning in het buitenland staat, heeft de hypotheekverstrekker geen zicht op het onderpand. Ook maakt de juridische regelgeving in het buitenland het vaak onmogelijk om een woning in het buitenland te verkopen. Het risico is voor banken dus te groot om een hypotheek voor een eerste huis in het buitenland te verstrekken
Hypotheek voor tweede huis in het buitenland
Droom je van een tweede huis of een vakantiehuis in het buitenland? Dan zijn er iets meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Je maakt het meeste kans bij:
- Een grootbank die ook vestigingen in het buitenland heeft. De Rabobank en ABN Amro hebben bijvoorbeeld vestigingen in het buitenland.
- Je eigen bank, als je een private banking klant bent. Private banking afdelingen (voor vermogende klanten) hebben vaak meer ervaring met het verstrekken van een hypotheek voor een tweede huis in het buitenland.
Hypotheek voor tweede huis bij buitenlandse bank
Lukt het niet om je droomhuis in het buitenland bij een Nederlandse bank te financieren? Dan kun je in sommige gevallen een hypotheek aanvragen bij een lokale, buitenlandse bank. Houd er echter rekening mee dat je bij een lokale bank tegen andere zaken aan kunt lopen. Bijvoorbeeld:
- Taalproblemen. Het is belangrijk dat je de taal voldoende machtig bent om te begrijpen aan welke verplichtingen je moet voldoen. Zorg ook dat je kennis hebt van ingewikkelde, juridische termen. Je kunt natuurlijk ook een tolk inhuren om je bij te staan in dit proces.
- Je moet voldoende eigen vermogen hebben. In het buitenland moet je vaak meer eigen geld inbrengen. Denk aan notariskosten en overdrachtsbelasting. Dit betekent soms dat je voor een woning van 100.000 euro, zelf zo’n 40.000 tot 50.000 euro moet kunnen ophoesten.
- Andere hypotheekvormen dan in Nederland. In Nederland worden vaak hypotheken afgesloten waarbij de schuld pas op het einde wordt afgelost en de schuld tijdens de looptijd niet afneemt. Dit kan fiscaal gunstig zijn. Bij banken in het buitenland heb je die keuze vaak niet en zit je vast aan een annuïteitenhypotheek. Je lost hiermee iedere maand af, waardoor je steeds minder schuld kunt aftrekken van de belasting.
- Overlijdensrisicoverzekering. Vaak is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering in het buitenland verplicht.
- Leeftijdsgrens aflossing hypotheek. Bij veel buitenlandse banken moet de hypotheek op of voor je zeventigste verjaardag zijn afgelost.
- Variabele hypotheekrente. Veel banken in het buitenland werken voornamelijk met variabele hypotheekrente.
- Bijkomende kosten. Per land kunnen bijkomende kosten (zoals bijvoorbeeld notariskosten) verschillen.
- Wachttijd. Het duurt vaak langer tot de financiering rond is in het buitenland. Zo kan dit wel drie tot zes maanden duren.
- Aanlevering van documenten. Je ziet jezelf al overwinteren in je eigen woning in Zuid-Europa? Houd er dan rekening mee dat banken wat minder enthousiast zijn wanneer een dossier afwijkt van de standaard. Bijvoorbeeld als je het pand niet als individu wilt kopen, maar als ondernemer. Vaak eisen Internationale banken bij ondernemers een beëdigde vertaling van de laatste drie jaarrekeningen. Dat zijn extra kosten waar je vooraf rekening moet houden.
Hypotheek voor huis in het buitenland? Laat je goed voorlichten!
Zoals je leest, zitten er flink wat haken en ogen aan het kopen van een huis in het buitenland. Onmogelijk is het zeker niet, maar een goede voorlichting vooraf is erg belangrijk.
Ben je op zoek naar een droomhuis in het buitenland, of denk je die al gevonden te hebben? Laat je altijd door een deskundige adviseren, want er komt flink wat bij kijken. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat de Nederlandse fiscus een tweede huis in het buitenland beschouwt als onderdeel van je vermogen. Hierdoor kunnen zowel het huis als de lening in box 3 vallen.
Als je goed beslagen ten ijs komt, wordt dat droomhuis in het buitenland sneller werkelijkheid.
Op zoek naar een hypotheek voor een (tweede)huis in Nederland? Zorg eerst dat je niet te veel betaalt voor je Nederlandse hypotheekrente! Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de laagste hypotheekrente in jouw situatie
Hypotheekrentes vergelijken- Hypotheek oversluiten, waarop letten?
- Hoe werkt hypotheek voor tweede huis?
- Waar krijg ik onafhankelijk hypotheekadvies?
- Wat is een execution only hypotheek?
- Hoelang is hypotheekofferte geldig en kun je dit verlengen?
- Welke documenten nodig voor hypotheek?
- Hoe werkt een hypotheekofferte aanvragen?
- Hoe werkt hypotheekrente bij nieuwbouw?
- Welke hypotheekverstrekkers zijn er in Nederland?
- Is je bestaande hypotheek verhogen verstandig?
- Hoe werkt een hypotheek voor bouwgrond?
- Hoe werkt een hypotheek voor een recreatiewoning?
- Wat zijn afsluitkosten voor een hypotheek?
- Wat is de invloed van een studieschuld op je hypotheek?
- Kan ik mijn hypotheekrente meenemen bij verhuizing?
- Kan je je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek of lening?