Hoelang hypotheekrente vastzetten?
Je hypotheekrente vastzetten betekent dat je voor de gekozen periode zekerheid hebt over je maandlasten. Zet je je hypotheekrente bijvoorbeeld 5 jaar vast, dan weet je zeker hoeveel je de komende 5 jaar betaalt voor je hypotheek. Hoeveel jaar je hypotheekrente vastzetten voor jou de verstandigste keuze is, hangt af van:
- Hoe belangrijk zekerheid over je maandlasten is
- Je verwachtingen voor de toekomst
- Hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt
Hypoheekrente kort of lang vastzetten? – Zekerheid over je maandlasten
Bij hypotheken geldt: hoe langer je de hypotheekrente vastzet, hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt. Een korte rentevaste periode heeft daarom een lagere rente, maar daar staat tegenover dat je minder zekerheid hebt over je maandlasten. Als de hypotheekrentes stijgen, krijg je na de rentevaste periode te maken met hogere hypotheekrentes en dus hogere maandlasten. Met een lange rentevaste periode betaal je wel meer rente, maar heb je langer zekerheid over je maandlasten.
Vraag je daarom als eerste af: Kan ik een eventuele stijging in mijn maandlasten betalen? Als het antwoord ja is, is je hypotheekrente kort vastzetten interessant. Kun je je een stijging in de maandlasten echt niet permitteren? Kies dan voor een lange rentevaste periode, zoals 20 jaar of 30 jaar vast.
Hoelang rente vastzetten? – Toekomstplannen
Als je hypotheekrente vaststaat, kun je niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek. Wil je bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm of je hypotheek oversluiten? Dan betaal je een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Kijk daarnaast goed of je de hypotheek mag meenemen als je gaat verhuizen. Anders betaal je bij verhuizen tijdens de rentevaste periode ook een boete.
Denk dus goed na over je toekomstwensen. Verwacht je niet lang in de woning te wonen of wil je misschien nog iets wijzigen aan je hypotheek, dan is een korte rentevaste periode (tot 5 jaar) verstandig.
Heb je geen verhuisplannen op korte termijn? Of verwacht je grote veranderingen in je financiële situatie, bijvoorbeeld omdat je kinderen krijgt of minder gaat werken? Dan is langer zekerheid over je maandlasten en dus je hypotheekrente lang vastzetten (10 jaar of langer) een goede keuze.
Hoelang hypotheekrente vastzetten–Renteontwikkeling
Tot slot speelt de hypotheekrenteontwikkeling een belangrijk rol. Als de hypotheekrentes laag zijn en je verwacht dat ze weer gaan stijgen, dan is je hypotheekrente lang vastzetten verstandig. Je profiteert voor een lange periode van een lage hypotheekrente.
Wanneer de hypotheekrentes hoog zijn en/of je verwacht dat ze nog gaan dalen, is een korte rentevaste periode een goede keuze. Je kunt dan na je korte rentevaste periode je hypotheekrente opnieuw vastzetten tegen een lagere hypotheekrente.
Kijk daarnaast ook goed naar de renteverschillen tussen de verschillende rentevaste periodes. Twijfel je bijvoorbeeld tussen 10 jaar vast of 20 jaar vast? Kijk dan hoe groot het renteverschil, bij een klein verschil biedt de langste periode je in elk geval langer zekerheid over je maandlasten.
Tip! Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes van de meest gekozen rentevaste periodes en zie direct wat langer of korter vastzetten doet met je hypotheekrente.
- Hypotheekrente 1 jaar
- Hypotheekrente 5 jaar
- Hypotheekrente 10 jaar
- Hypotheekrente 15 jaar
- Hypotheekrente 20 jaar
- Hypotheekrente 25 jaar
- Hypotheekrente 30 jaar
Hypotheekrente vastzetten? Vraag advies!
Kiezen hoeveel jaar je je hypotheekrente vastzet, kan best ingewikkeld zijn. Daarnaast vraagt elke persoonlijke situatie om een andere afweging. Het helpt zeker als je alvast over bovenstaande zaken hebt nagedacht, maar vraag daarnaast altijd advies aan je hypotheekadviseur. Deze kan je meer vertellen over de hypotheekrente verwachting voor de toekomst en met welke zaken je rekening moet houden voor jouw persoonlijke situatie.
Hypotheek vastzetten – Wat gebeurt er daarna?
Als je je hypotheekrente voor een paar jaar hebt vastgezet, wil je natuurlijk ook weten wat er na die periode gebeurt. Een paar maanden voor het einde van je rentevaste periode, krijg je van de bank een voorstel om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten voor een aantal jaar. Je kan hiermee akkoord gaan, maar dat hoeft niet. Misschien wil je je hypotheekrente wel korter of langer vastzetten dan de bank voorstelt. Ook mag je aan het einde van de rentevaste periode altijd zonder kosten overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.
Hypotheekrente vastzetten of niet?
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, kiezen ervoor de hypotheekrente vast te zetten voor een paar jaar. Wil je de hypotheekrente (nog) niet vastzetten? Dan kun je ook voor een variabele hypotheekrente kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.
Conclusie hoelang hypotheekrente vastzetten
Je hypotheekrente vastzetten geeft je dus zekerheid over je maandlasten. Aan die zekerheid hangt wel een prijskaartje. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt. Hoeveel jaar je hypotheekrente vastzetten voor jou de beste keuze is, hangt af van hoe belangrijk zekerheid over je maandlasten voor je is, wat je plannen zijn voor de toekomst en hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheekrente overzicht van Nederland. Je kiest hierbij een rentevaste periode, maar die kun je altijd weer wijzigen in je vergelijking. Zo zie je direct wat het effect van de rentevaste periode op de rentetarieven is.
Hypotheekrente vergelijken