Hoe werkt rentemiddeling bij een hypotheek?
Rentemiddeling is een handige manier om je maandelijkse hypotheeklasten te verlagen tijdens je huidige rentevaste periode. Dit is vooral interessant als je een tijdje geleden een woning hebt gekocht en de hypotheekrente sindsdien flink is gedaald. In dit artikel leggen we uit wat rentemiddeling precies inhoudt en of rentemiddeling in jouw situatie interessant is.
Hoe werkt rentemiddeling bij een hypotheek?
Stel dat je een paar jaar geleden een huis hebt gekocht en een hogere hypotheekrente betaalt dan iemand die recent een woning heeft gekocht. Je wil dan natuurlijk graag ook profiteren van die lagere hypotheekrente. Dat kan door je hypotheek over te sluiten, maar daarvoor betaal je een hoge boeterente, als je je rentevaste periode openbreekt. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je dan gebruikmaken van rentemiddeling als gulden middenweg.
Moet ik boete betalen bij rentemiddeling?
Bij rentemiddeling berekent de geldverstrekker een nieuw rentetarief dat ergens tussen je huidige hypotheekrente en de actuele rente ligt. Dit wordt dan je nieuwe rente. Je spreekt ook samen een nieuwe rentevaste periode af.
Je betaalt bij rentemiddeling ook een boeterente, maar deze wordt opgenomen in je nieuwe hypotheekrentetarief. Je hoeft dus niet in één keer een hoog bedrag te betalen. Ondanks deze boete zorgt rentemiddeling vaak voor een aanzienlijk lagere hypotheekrente.
Wat zijn de voordelen van rentemiddeling?
Rentemiddeling biedt de volgende voordelen:
- Direct voordeel: Direct lagere maandlasten en langdurige zekerheid van een lage hypotheekrente.
- Boeterente gespreid betalen: Je betaalt de boeterente niet in één keer: het bedrag wordt uitgespreid over de gehele nieuwe rentevaste periode.
- Eenvoudig en snel geregeld: Je regelt rentemiddel snel en eenvoudig bij je eigen hypotheekverstrekker. Je hoeft dus niet langs de notaris.
Zitten er ook nadelen aan rentemiddeling?
Aan rentemiddeling zitten soms ook nadelen. Bijvoorbeeld:
- Niet altijd voordelig: Rentemiddeling is niet altijd de beste keuze. Soms is het voordeliger om je oude rentevaste periode af te wachten en dan pas een nieuwe periode te kiezen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hypotheekrente nog verder daalt.
- Niet mogelijk bij (bank)spaarhypotheken: Bij (bank)spaarhypotheken is rentemiddeling niet mogelijk. Het is ook niet aantrekkelijk omdat de rente die je ontvangt voor je spaardeel is gekoppeld aan je hypotheekrente.
Rentemiddeling, hoe vaak mag dat?
Hoeveel keer je rentemiddeling mag doen, hangt af van de bank waar je je hypotheek hebt. Sinds 1 juli 2019 mogen banken zelf kiezen hoe vaak klanten rentemiddeling kunnen gebruiken. Het kan bijvoorbeeld om de vijf jaar zijn of zelfs maar eens per tien jaar. Controleer dus van tevoren welke regels jouw bank heeft over rentemiddeling.
Rentemiddeling of hypotheek oversluiten?
Rentemiddeling en je hypotheek oversluiten zijn niet hetzelfde. Bij oversluiten krijg je een nieuwe hypotheek van je huidige (of een andere) bank. Je lost dan je oude hypotheek af met de nieuwe. Bij oversluiten tijdens de rentevaste periode betaal je ook boeterente die je in één keer moet betalen.
Het verschil met rentemiddeling is dat je bij oversluiten de hele boete meteen moet betalen. Bij rentemiddeling wordt de boete verspreid over de hele nieuwe rentevaste periode. Maar let op: rentemiddeling kan alleen bij je huidige hypotheekverstrekker.
Tip! Ga hypotheekrentes vergelijken op Rente.nl en zie direct bij welke hypotheekverstrekker jij de laagste rente betaalt. Zo krijg je gelijk inzicht in hoeveel je gaat besparen als je gaat rentemiddelen of ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten.
Conclusie rentemiddeling
Het is soms slim om voor rentemiddeling te kiezen. Bijvoorbeeld als je huidige rentevaste periode nog een paar jaar loopt en de huidige hypotheekrente aanzienlijk lager is dan het tarief dat jij betaalt. Maar, als je nog lang aan je huidige rentevaste periode vastzit, kan de boeterente zo hoog worden dat je uiteindelijk bijna hetzelfde bedrag aan rente betaalt als nu.
Om te bepalen wat voor jou het meest voordelig is, of het nu rentemiddeling is of wachten tot je rentevaste periode afloopt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zo kun je weloverwogen beslissen wat het beste is voor jouw financiële situatie.
Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het grootste aanbod banken en hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de laagste hypotheekrente voor jouw situatie!
Hypotheekrente vergelijken- Wat is NHG?
- Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?
- Wat is de hypotheekrente historie?
- Wat is dagrente hypotheek?
- Wat is toetsrente hypotheek?
- Wat is rentebedenktijd?
- Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
- Wat is een boeterente en is de boeterente aftrekbaar?
- Wat is bouwrente en is bouwrente aftrekbaar?
- Hoe werkt een bouwdepot?
- Wat betekent garant staan hypotheek en hoe werkt dit?
- Wanneer krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheek en hoe werkt dat?