Kun je geld lenen met uitkering?
Als je een uitkering ontvangt, is geld lenen erg lastig. Je inkomsten zijn meestal laag, waardoor kredietverstrekkers je vaak geen lening verstrekken. Banken en kredietverstrekkers zijn zo streng om je te behoeden voor financiële problemen. Een lening krijgen met een uitkering is echter niet helemaal onmogelijk, maar het leenbedrag zal laag zijn.
Met welke uitkering kan ik geld lenen?
Of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, hangt af van het soort uitkering dat je krijgt:
Geld lenen met WW uitkering
Ontvang je een WW uitkering, dan is het lastig om geld te lenen. Een WW uitkering stopt namelijk op een gegeven moment. Je hebt vanaf dan geen inkomen meer, waardoor je de lening waarschijnlijk niet meer kunt terugbetalen.
Geld lenen met WIA uitkering
Met een WIA uitkering krijg je soms wél een lening. Het ligt dan voornamelijk aan de hoogte en duur van je WIA uitkering. Krijg je een WIA uitkering vanwege een chronische ziekte, dan ziet de bank of kredietverstrekker dit als vast, stabiel inkomen. Een lening aanvragen moet dan geen probleem zijn.
Geld lenen met Wajong uitkering
Een Wajong uitkering is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben, waardoor ze nooit meer kunnen werken. Je inkomen is redelijk stabiel. Hierdoor is het vaak geen enkel probleem om geld te lenen met een Wajong uitkering.
Geld lenen met AOW uitkering of WAO
Krijg je AOW of WAO en wordt je niet meer herkeurd? Dan is geld lenen meestal geen probleem. Je inkomen wordt bij de beoordeling dan vaak voor 100% meegenomen. Vindt er wel een keuring plaats, dan nemen banken en kredietverstrekkers maximaal 70% van je inkomen mee. Dit betekent dat je gewoon geld kunt lenen, maar de maximale lening lager is.
Lenen met bijstandsuitkering
Geld lenen met een bijstandsuitkering is bijna onmogelijk. Bij de beoordeling kijken banken namelijk of je elke maand genoeg geld overhoudt om van te leven. Met een bijstandsuitkering is er weinig ruimte om ook nog de lasten van een lening te dragen.
Let op! De bank of kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag altijd persoonlijk op basis van inkomen en vaste lasten. Ook al is geld lenen met uitkering mogelijk, het biedt géén garanties dat jij een lening krijgt.
Alternatieven geld lenen met uitkering
Soms lukt het je dus niet om met een uitkering geld te lenen. Wat je nog wél kunt proberen, is een lening aanvragen bij de gemeentelijke kredietbank. Dit zijn leningen voor mensen die nergens anders een lening krijgen. Meestal geldt dit voor mensen met een negatieve BKR notering, maar soms ook voor mensen met een uitkering.
Let op! De rentes van een gemeentelijke lening zijn even hoog dan die bij andere leningen en de voorwaarden verschillen per gemeente. Op de website van jouw gemeente zie je welke voorwaarden er voor jou precies gelden.
Onderhands geld lenen met een uitkering
Een andere optie is onderhands geld lenen met uitkering. Een onderhandse lening werkt hetzelfde als een ‘normaal’ consumptief krediet. Je leent alleen niet bij een bank, maar bij vrienden of familie. De voorwaarden bepalen jullie dan zelf, maar de rente moet marktconform zijn! Dit betekent dat deze hetzelfde is als die van banken en kredietverstrekkers.
Tip! Leg de gemaakte afspraken altijd vast in een leenovereenkomst. Dat is een contract waarin onder andere de hoogte van het leenbedrag, het doel van je lening, de hoogte van de rente, het aflossingsschema en de looptijd staan.
Pas op met geld lenen via flitskrediet
Er zijn ook zogenaamde flitskredieten. Dit zijn kleine leningen met een korte looptijd. Er zijn internetaanbieders die deze flitskredieten verstrekken, zonder strengere controle. Dus ook als je een uitkering krijgt. Dit lijkt misschien interessant, maar pas hier mee op! De rente die je betaalt, is namelijk erg hoog.
Tip! Leen sowieso alleen geld als je écht niet anders kunt. Vooral wanneer je een uitkering ontvangt.
Conclusie geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering is dus vaak lastig, maar niet altijd onmogelijk. Het ligt vooral aan het soort uitkering of je een lening krijgt. Verder kijken kredietverstrekkers naar je bestedingsruimte om te bepalen hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. Een persoonlijke lening bij een bank of kredietverstrekker is de meest logische keuze. Maar onderhands geld lenen of een gemeentelijke lening zijn ook goede alternatieven wanneer geld lenen met uitkering niet lukt. Belangrijk is in ieder geval dat je verantwoord leent. Dat wil zeggen dat je niet onnodig te veel betaalt en je jezelf nooit in financiële problemen brengt. Een uitkering is meestal al geen vetpot en een lening kost je elke maand toch flink wat geld.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken