Wat is een kredietlimiet?
Een kredietlimiet is het maximale bedrag tot waar je geld mag opnemen bij een doorlopend krediet. De kredietverstrekker bepaalt de hoogte van het kredietlimiet aan de hand van je inkomsten en vaste lasten. Als je geld opneemt uit het doorlopend krediet, betaal je elke maand een vast percentage van de kredietlimiet terug. Hierdoor heeft het kredietlimiet direct invloed op je maandlasten. Geld lenen met een kredietlimiet is vooral handig wanneer je voor een wat langere periode extra geld achter de hand wilt hebben.
De kredietlimiet berekenen
Ga je een lening aanvragen, dan wordt je kredietlimiet dus bepaald door je bank of kredietverstrekker op basis van je inkomsten en vaste lasten. Hiervoor moet je een kopie van onder andere je bankafschrift en loonstrookje overhandigen. Ze kijken naar je persoonlijke situatie, je leeftijd en of je een BKR-registratie hebt. Kredietverstrekkers hanteren een kredietlimiet om twee verschillende redenen:
- Zodat je niet onverantwoord veel geld leent en in financiële problemen komt
- De bank wil er zeker van zijn dat je de aflossing kunt betalen en ze hun geld terugkrijgen
Hoe werkt het kredietlimiet?
Binnen het kredietlimiet van een doorlopend krediet mag je vervolgens de eerste jaren van het krediet onbeperkt geld opnemen. Zodra je het eerste bedrag hebt opgenomen, betaal je aflossing. Dit is bij een doorlopend krediet 1,5% of 2% van het totale kredietlimiet.
Het kredietlimiet zegt niets over hoeveel geld je uiteindelijk leent. Je mag namelijk binnen het kredietlimiet de eerste jaren afgeloste bedragen ook weer opnieuw opnemen. Het is dus niet zo dat je maximaal tot het kredietlimiet leent. Het geeft alleen een kader aan, waarbinnen je onbeperkt mag opnemen.
Kredietlimiet vergelijken
Omdat je kredietlimiet wordt berekend op basis van je inkomen en vaste lasten, is dit bedrag bij haast elke bank of kredietverstrekker gelijk. Het heeft dus niet zoveel zin om hierop te vergelijken. Wel is het slim om andere punten te vergelijken voordat je een doorlopend krediet afsluit.
Rente bij kredietlimiet
Over elke lening betaal je rente. Deze verschilt per bank of kredietverstrekker. Soms tot wel 3%. Hierdoor betaal je bij de een wel honderden euro’s meer voor je krediet, dan bij de ander.
Aflossingspercentage over kredietlimiet
Zodra je geld opneemt, start je dus met aflossen. Je betaalt 1,5% of 2% aflossingspercentage over het totale kredietlimiet. Het ligt aan je bestedingsruimte welke aflossingspercentage voor jou verantwoord is. Bij 2% betaal je namelijk het dubbele dan bij 1%. Bij een kredietlimiet van € 10.000 scheelt je dat elke maand € 100 aflossing.
Let op! Bij een lager aflossingspercentage zijn de maandlasten wel lager, je theoretische looptijd is langer. Hierdoor betaal je ook langer rentekosten. Wij adviseren dan ook altijd om te kiezen voor een hoog aflossingspercentage met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.
Een lager kredietlimiet mag ook
Gebruik je het kredietlimiet nooit maximaal? Laat het dan naar beneden bijstellen. Bij een lager kredietlimiet betaal je meestal ook elke maand minder aflossing.
Tip! Wil je de maandlasten van je lening écht laag én stabiel houden? Kies dan voor een persoonlijke lening. Je leent dan in één keer een vast bedrag tegen een vaste rente. De looptijd staat ook vast, waardoor je vooraf precies weet wat je maandlasten worden.
Kredietlimiet en roodstand
Naast bij een doorlopend krediet krijg je ook bij roodstand te maken met een kredietlimiet. Dit is dan het maximumbedrag dat je rood mag staan op je betaalrekening. Deze vorm van lenen is echter wel heel erg duur. Sommige banken en kredietverstrekkers vragen namelijk tot wel 10% rente. Een doorlopend krediet is dan dus veel goedkoper dan rood staan!
Conclusie kredietlimiet
Het kredietlimiet is dus het afgesproken bedrag bij een doorlopend krediet tot waar je onbeperkt mag opnemen. De hoogte van het kredietlimiet is afhankelijk van je inkomsten en vaste lasten. Omdat je over het totale kredietlimiet een vast aflossingspercentage betaalt, bepaalt het limiet voor een groot deel je maandlasten. Het kredietlimiet hoort bij een flexibele lening die vooral handig is als je voor een bepaalde tijd wat extra geld achter de hand wilt hebben. Wil je liever geld lenen voor iets waarvan je de prijs weet? Kies dan voor een persoonlijke lening.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken- Wat is de betekenis van financieren?
- Hoe werkt geld lenen bij de bank?
- Waarop moet je letten bij de offerte van een lening?
- Hoe lang duurt goedkeuring lening?
- Hoe kies je de ideale looptijd van je lening?
- Hoe kun je de aflossing van je lening berekenen?
- Wat is de invloed van een lening op je hypotheek?
- Wel of geen overlijdensrisicoverzekering bij lening kiezen?
- Kun je geld lenen zonder toestemming partner?
- Wat is de leennorm bij een consumptief krediet?
- Welke kredietverstrekkers vergelijken wij?
- Kun je een persoonlijke lening naast een hypotheek afsluiten?
- Mijn lening aanvraag is afgewezen, wat nu?
- Kun je een lening aanvragen als je rood staat?
- Hoe kun je veilig en verantwoord geld lenen?
- Kun je geld lenen om een belastingschuld te betalen?