Wat gebeurt er met een lening na een scheiding?
Hebben jij en je partner de knoop doorgehakt en besluiten jullie te scheiden? Dan zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Eén daarvan is de verdeling van leningen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen en sluit je een lening af, dan ben je samen verantwoordelijk voor deze lening. Dit geldt ook wanneer jullie scheiden. Er zijn een paar manieren om met een lening na scheiding om te gaan:
- Lening splitsen na scheiding
- Lening bij scheiding in één keer aflossen
- Eén iemand neemt de lening na scheiding over
Let op! Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan worden de schulden verdeeld zoals jullie eerder hebben afgesproken.
Lening splitsen na scheiding
Omdat je samen verantwoordelijk bent voor de lening is het voor de hand liggend dat je bij een scheiding de lening splitst. Je neemt dan allebei een deel van de lening op je. Of dit 50/50 is of naar ratio van je inkomen, bepaal je zelf.
Tip! Allebei een nieuwe lening afsluiten om je eigen deel te financieren? Maak eerst een objectieve vergelijking. Kies voor de laagste rente en beste voorwaarden. Zo betaal je niet onnodig te veel voor je lening na een scheiding.
Lening bij scheiding in één keer aflossen
Een andere manier om met je lening bij een scheiding om te gaan, is door deze in één keer samen af te lossen. Is er spaargeld, overwaarde op het huis of krijgen jullie geld uit verkoop van bijvoorbeeld een gezamenlijke auto? Dan is dat een prima manier om je lening af te lossen.
Let op! De meeste leningen mag je gewoon tussentijds aflossen. Maar bij een enkele persoonlijke lening betaal je hiervoor extra kosten. Kijk in de voorwaarden van je lening of dit ook voor jou geldt.
Eén iemand neemt de lening na scheiding over
Een andere optie is dat jij of je partner de lening in z’n geheel overneemt. Je haalt dat de ander van de lening af. Degene die de lening helemaal overneemt, moet dit dan financieel wel kunnen dragen. De bank of kredietverstrekker zal hiervoor de lening beoordelen.
Tip! Wil je de lening in z’n geheel overnemen? Check dan je maximale lening. Zo zie je direct of de lening in je eentje overnemen verantwoord is.
Lening bij scheiding en echtscheidingsconvenant
Hoe je ook met je consumptief krediet omgaat na de scheiding, belangrijk is dat je de gemaakte afspraken vastlegt in een echtscheidingsconvenant. Deze afspraken zijn voor jullie zelf. Om het zwart op wit te hebben, zodat er later geen onduidelijkheid ontstaat.
Let op! Of je nu de lening splitst, in één keer aflost of in z’n geheel overneemt. Een bank, kredietverstrekker of schuldeiser moet altijd toestemming geven.
Bespaar op je lening na scheiding
Wanneer je na je scheiding de lening splitst of helemaal overneemt, is dat hét moment om te kijken of je lening goedkoper kan. Je lening oversluiten zorg vaak voor lagere kosten. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je naar moet kijken:
- Pas de looptijd aan
- Kies de laagste rente
- Check de voorwaarden
Looptijd aanpassen lening na scheiding
De looptijd is de periode waarin je de persoonlijke lening moet terugbetalen. Wanneer je bent gescheiden en van één salaris moet rondkomen, wil je waarschijnlijk lagere maandlasten. Door de looptijd aan te passen kan dat. Met een langere looptijd worden je maandlasten lager. Zo houd je meer geld over om van rond te komen.
Let op! Hoe langer de looptijd, hoe langer je rentekosten betaalt. Je lening wordt op die manier wel duurder.
Kies de laagste rente lening bij scheiding
Kredietverstrekkers passen telkens de rente aan. Hierdoor betaal je nu misschien een veel lagere rente voor je lening. De rentes verschillen echter per kredietverstrekker, soms tot wel 4%. Door vooraf goed te vergelijken, weet je zeker dat je de lening vindt met de laagste rente.
Tip! In de module op Rente.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Zo zie je een één oogopslag waar je het goedkoopst uit bent.
Conclusie lening na scheiding
Ga je scheiden en was je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zijn jullie beiden aansprakelijk voor leningen en schulden. Hoe je deze verdeelt na een scheiding, mogen jullie zelf bepalen. Je kunt het consumptief krediet eerlijk verdelen, in één keer aflossen met gezamenlijk geld of een iemand neemt de lening helemaal over. Wel moet de bank of kredietverstrekker altijd zijn goedkeuring geven. Betaal je de lening niet in één keer af, zorg dan altijd dat je bespaart op je lening.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken