Kun je een bestaande lening verhogen?
Is het bedrag van je huidige lening niet genoeg en wil je dit verhogen? Dat kan alleen bij een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening verhogen is niet mogelijk. Je moet dan altijd een nieuwe lening afsluiten voor het extra bedrag dat je wilt lenen.
Let op! Voor welke leenvorm je ook kiest, de bank of kredietverstrekker zal altijd opnieuw je situatie beoordelen. Lenen moet tenslotte wel verantwoord blijven!
Krediet verhogen op basis van bestedingsruimte
Wil je een lening aanvragen of je huidige krediet verhogen, dan kijkt de bank of kredietverstrekker altijd naar je inkomsten en uitgaven. Hij kijkt of er elke maand genoeg geld binnenkomt om de aflossing en rente te betalen. En of je dan nog genoeg overhoudt om je maandelijkse uitgaven te betalen. Dit doet de bank om twee redenen:
- Een lening zorgt voor extra maandlasten. Een bank wil niet dat je door deze extra kosten in financiële problemen komt. Je moet dus geld genoeg overhouden om van te leven.
- Ook wil de bank of kredietverstrekker het uitgeleende geld terug krijgen. Door te checken of je de lening ook wel kunt terugbetalen, maakt hij een inschatting of dit het geval is.
Tip! Wil je weten wat je maximale lening is? Online is dat heel makkelijk. Jij vult enkele gegevens in en wij laten je zien hoeveel en waar je verantwoord leent.
Doorlopend krediet verhogen
Een doorlopend krediet verhogen is makkelijk. Bij een doorlopend krediet spreek je namelijk altijd een kredietlimiet af. Tot dit limiet mag je de eerste jaren onbeperkt opnemen. Je betaalt maandelijks een aflossingspercentage van 1,5% of 2% over het kredietlimiet. Wanneer je de limiet verhoogt, stijgen dus ook je maandlasten. Je bank of kredietverstrekker zal ook hier dus eerst kijken of de verhogen van je krediet verantwoord is.
Tip! Heb je nog ruimte in je kredietlimiet? Dan is je doorlopend krediet verhogen meestal geen probleem. Houd wel rekening met je financiële situatie in de toekomst. Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding en hoe zit het met je baangarantie?
Persoonlijke lening verhogen
Wil je extra geld lenen en ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan wordt je bestaande lening dus niet verhoogd, maar sluit je gewoon een nieuwe lening af. Je krijgt dan wel te maken met een ander rentepercentage en misschien wel andere voorwaarden.
Persoonlijke lening verhogen, waarop letten?
Bij het ‘verhogen’ van je persoonlijke lening sluit je dus in feite gewoon een nieuwe lening af. Op dat moment is het belangrijk dat je het hele vergelijkingsproces weer opnieuw doorloopt. Er zijn dan een aantal zaken waar je zelf even goed naar moet kijken:
- Vind de lening met de laagste rente
- Bepaal een gunstige looptijd
- Controleer de belangrijkste voorwaarden
Lening verhogen en de rente
Als eerste kijk je weer naar de rente. Er zijn namelijk veel verschillende kredietverstrekkers, die allemaal andere rente vragen. Het verschil hierin is enorm, soms tot wel 4%. Door goed te vergelijken bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op de kosten van je lening.
Persoonlijke lening verhogen en looptijd kiezen
Kies daarna een gunstige looptijd. De looptijd is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. Maar bij een langere looptijd betaal je ook langer rente. Hierdoor is een lening met langere looptijd uiteindelijk toch duurder. Ons advies is dan ook: kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.
Kredietverhogen, check de voorwaarden
Er zijn bij leningen twee voorwaarden die de moeite waard zijn om te controleren: boetevrij aflossen en de overlijdensrisicoverzekering/
- Bij sommige kredietverstrekkers betaal je kosten als je méér aflost op je persoonlijke lening dan afgesproken. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Maar kijk hier dus wel even goed naar! Een doorlopend krediet mag je altijd extra aflossen.
- Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt (een deel van) je lening kwijtgescholden als je tijdens de looptijd overlijdt. Zo laat je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige leningen is een ORV inbegrepen. Je betaalt dan een iets hogere rente. Er zijn ook leningen waar de ORV niet standaard bij zit. Je kunt dan zelf apart een ORV afsluiten. Dit kost je meestal maar een paar euro per maand.
Tip! De extra rentekosten van een ORV wegen meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten. Het is dan ook goedkoper een overlijdensrisicoverzekering apart af te sluiten bij je consumptief krediet.
Conclusie lening verhogen
Je lening verhogen kan dus alleen bij een doorlopend krediet. Heb je een persoonlijke lening en wil je meer geld lenen, dan vraag je een compleet nieuwe lening aan. In beide gevallen kijkt de bank of kredietverstrekker altijd of het extra leendeel verantwoord is.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken