Wat is een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet is een flexibele manier van geld lenen. Je spreekt van tevoren een maximaal kredietlimiet af met de kredietverstrekker. Afgeloste bedragen kun je, tot aan het afgesproken kredietlimiet, steeds weer opnieuw opnemen. In dit artikel lees je hoe een doorlopend krediet werkt.
Wat is de betekenis van een doorlopend krediet?
De betekenis of definitie van een doorlopend krediet zit hem eigenlijk al in de naam: een doorlopend krediet blijft namelijk doorlopen zolang je bedragen opneemt, met een maximum van 15 jaar. Een doorlopend krediet is een flexibele lening, in tegenstelling tot een persoonlijke lening waarbij de looptijd van tevoren vaststaat en je afgeloste bedragen niet opnieuw kunt opnemen.
Let op! Je kunt tegenwoordig geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten.
Hoe werkt een doorlopend krediet?
Je kent nu de definitie van een doorlopend krediet. Maar wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van zo’n flexibele lening? Een doorlopend krediet werkt als volgt:
- Je spreekt van tevoren een kredietlimiet af met de kredietverstrekker. Bijvoorbeeld € 15.000.
- Je kunt zo vaak als je wilt geld opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet.
- Je betaalt elke maand een vast bedrag terug aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit de aflossing en rente. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
- De rente is variabel en stijgt en daalt mee met de marktrente. Dit is de rente die de kredietverstrekker zelf over zijn geld moet betalen.
- Je kunt afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen, zolang je niet boven je kredietlimiet uitkomt.
- Wil je tussentijds extra aflossen op je doorlopend krediet? Dit kan altijd boetevrij, dus zonder extra kosten.
Flexibele lening afsluiten nog steeds mogelijk
Sinds 2022 kun je geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten. Geen enkele kredietverstrekker biedt namelijk nog een doorlopend krediet aan. Dit komt ook doordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) steeds strengere regels heeft opgesteld en doorlopend kredieten hierdoor minder interessant werden voor kredietverstrekkers. De AFM deed dit omdat een doorlopend krediet risico’s kent. Met een doorlopend krediet bestaat namelijk de kans dat je afgeloste bedragen blijft opnemen en moeilijk van de lening af komt.
Ben je toch op zoek naar een flexibele lening? Op Rente.nl kun je een Flex & Zeker lening afsluiten bij Qander of Directa.nl. Deze lening lijkt veel op het traditionele doorlopend krediet. Met een Flex & Zeker lening mag je de eerste twee jaar onbeperkt geld opnemen tot aan je kredietlimiet.
Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Na de eerste twee jaar kun je geen bedragen meer heropnemen, maar los je de lening alleen nog af. Vanaf dat moment lijkt de lening dus nog het meest op een persoonlijke lening.
Ik heb nu nog een doorlopend krediet. Wat nu?
Heb je op dit moment nog een doorlopend krediet? Dan blijft de lening gewoon doorlopen tegen de variabele rente. Wel kun je de lening oversluiten naar een persoonlijke lening. Dit is vaak goedkoper dan je doorlopend krediet behouden, omdat de rente over een persoonlijke lening lager ligt.
Daarnaast mag je bij een persoonlijke lening afgesloten bedrag niet meer opnieuw opnemen. Je weet dus zeker dat je aan het einde van de looptijd helemaal van je lening af bent. Ook staat de rente van tevoren vast, waardoor die niet meestijgt als de marktrente stijgt. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Tip! Heb je een doorlopend krediet en wil je de lening oversluiten naar een persoonlijke lening? Ga eerst rente vergelijken op Rente.nl, zodat je zeker weet dat je de lening met de laagste rente te pakken hebt. De renteverschillen tussen de verschillende kredietverstrekkers zijn immers groot.
Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste persoonlijke óf flexibele lening. >>
Leningen vergelijken- Welke soorten leningen zijn er?
- Wat is het verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet?
- Wat is een aflopend krediet?
- Welke lening past bij mij?
- Wat is een groene lening?
- Leasen of lenen voor de aanschaf van een auto?
- Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?
- Wat is een persoonlijke lening?
- Bestaat doorlopend krediet nog?