Welke lening past bij mij?
Welke lening het beste bij je past, hangt af van je leendoel en je persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld geld lenen voor een auto, of heb je langere tijd wat extra financiële ruimte nodig? Kies je voor zekerheid, of juist voor flexibiliteit? Allemaal vragen die bepalen wat voor jou de best passende lening is.
Welke leningen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten leningen, maar de meest bekende én gekozen leningen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:
Wanneer persoonlijke lening kiezen?
Van de twee veelvoorkomende leenvormen is de persoonlijke lening de meest gekozen. Je kunt het best een persoonlijke lening afsluiten als je weet waarvoor je leent en hoeveel je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan geld lenen voor auto, een keuken of zonnepanelen.
Kies je een persoonlijke lening, dan kies je voor zekerheid. Bij een persoonlijke lening ontvang je namelijk in één keer een vast leenbedrag op je betaalrekening. De rente op een persoonlijke lening staat vast. Net zoals de periode waarin je de lening terugbetaalt. Hierdoor weet je precies wanneer de lening is afbetaald en hoeveel de lening kost.
Tip! 98% van de mensen die geld lenen, kiest voor een persoonlijke lening. Dat is ook niet zo gek. De rente van een persoonlijke lening is vaak lager dan de rente van een doorlopend krediet. Ook is een persoonlijke lening aftrekbaar als je deze gebruikt voor je huis.
Wanneer doorlopend krediet kiezen
Een doorlopend krediet kies je wanneer je voor een langere periode wat extra geld achter de hand wilt hebben. Deze leenvorm is dan ook veel flexibeler. Je mag namelijk de eerste jaren tot een afgesproken bedrag (kredietlimiet) onbeperkt opnemen. Elke maand betaal je 1,5% of 2% aflospremie over het kredietlimiet. Je betaalt alleen rente over het opgenomen deel en afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen.
Welke lening kiezen op basis van kenmerken?
Het verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is het best duidelijk te maken aan de hand van onderstaande tabel:
Kenmerken per leenvorm | ||
---|---|---|
Kenmerken | Persoonlijke lening | Doorlopend krediet |
Leenbedrag direct op rekening | Ja | Nee |
Rente aftrekbaar | Soms* | Nooit |
Boetevrij extra aflossen | Meestal | Altijd |
Afgeloste bedragen opnieuw opnemen | Nee | Ja, de eerste jaren |
Welke lening kiezen en waarop letten?
Welke lening je ook kiest, het is altijd belangrijk eerst een goede, objectieve vergelijking te maken. Er zijn namelijk een heleboel banken en kredietverstrekkers. Deze bieden allemaal verschillende leenproducten aan. Hoe weet je nu welke lening je moet kiezen? Het belangrijkste is dat je vergelijkt op de volgende drie onderdelen:
- Leenrente
- Looptijd
- Voorwaarden
Welke lening kiezen op basis van leenrente?
De rente bepaalt voor een groot deel de kosten van je lening. Hoe hoger je rente, hoe hoger je kosten. Kies daarom altijd voor een lening met een zo laag mogelijke rente. Het verschil in rente tussen de goedkoopste en duurste lening loopt op tot wel 4%. Een verschil van honderden euro’s per jaar.
Let op! Veel mensen sluiten nog altijd een lening af bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben lopen. Dit is niet altijd slim. De meeste grootbanken vragen namelijk een hogere rente dan online kredietverstrekkers.
Welke lening met welke looptijd?
Als je weet welke leenvorm je kiest en welke lening de laagste rente heeft, is het tijd om een looptijd te kiezen. De looptijd is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Deze kun je zelf bepalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de rente. Dit klinkt interessant, maar een langere looptijd zorgt er ook voor dat je langer rente betaalt. Ons advies is dan ook: kies een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt betalen!
Let op! Bij een doorlopend krediet krijg je niet te maken met een looptijd, maar met een aflospercentage. Je kunt kiezen uit twee verschillende aflospercentages: 1,5% of 2%.
Welke lening past bij mij kijkend naar de voorwaarden?
Als laatste bepalen de voorwaarden welke lening bij je past. Vooral de voorwaarden rond boetevrij aflossen en de overlijdensrisicoverzekering (ORV) zijn belangrijk:
Bij de meeste leningen is het geen probleem meer om boetevrij extra af te lossen. Toch zijn er altijd nog een paar kredietverstrekkers waarbij je wél een boete krijgt. Kijk even goed hoe dit in de voorwaarden staat vermeld.
Een ORV zorgt ervoor dat bij overlijden tijdens de looptijd (een deel van) de lening wordt kwijtgescholden. Dit is vooral fijn voor je nabestaanden. Die draaien dan niet op voor de aflossing van je lening. Bij sommige leningen zit standaard een ORV. Je betaalt dan wel extra rente. Deze rente weegt meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten van een ORV. Zelf een losse ORV afsluiten kost meestal maar een paar euro. Wil je een ORV? Sluit deze dan apart van je lening af.
Conclusie welke lening past bij mij?
Welke lening het beste bij je past, hangt dus af van je leendoel en je persoonlijke voorkeur. Kies je voor vastigheid, of flexibiliteit? Feit is wel dat de persoonlijke lening meestal het beste past. Ook is de rente van een persoonlijke lening het laagst én is het in sommige gevallen aftrekbaar. Hierdoor is de persoonlijke lening ook nog eens het goedkoopste. Welke lening bij welke kredietverstrekker je vervolgens kiest, hangt weer af van het rentepercentage, de looptijd en de voorwaarden. Om er in ieder geval zeker van te zijn dat je niet onnodig te veel betaalt, adviseren wij altijd om eerst een objectieve vergelijking te maken.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken- Welke soorten leningen zijn er?
- Wat is het verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet?
- Wat is een aflopend krediet?
- Wat is een groene lening?
- Leasen of lenen voor de aanschaf van een auto?
- Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?
- Wat is een persoonlijke lening?
- Wat is een doorlopend krediet?
- Bestaat doorlopend krediet nog?