Waar moet je op letten bij sparen in het buitenland?
Wil je maximaal rendement halen uit je spaargeld? Dan is sparen in het buitenland een goede optie door de hogere rentetarieven die je kunt krijgen bij buitenlandse banken. Maar waar let je op als je in het buitenland gaat sparen? In dit artikel zetten we alle informatie en aandachtspunten voor je op een rijtje. Ook geven we je enkele handige tips voor een optimaal rendement bij sparen in het buitenland.
Waarom sparen in het buitenland?
Sparen in het buitenland wordt steeds aantrekkelijker voor Nederlanders. Een van de belangrijkste redenen om te sparen in het buitenland is het feit dat veel buitenlandse banken hogere rentetarieven bieden dan Nederlandse banken. Hierdoor kan je meer rendement behalen op je spaargeld.
Buitenlandse banken bieden onder hogere rentetarieven omdat:
- Er in Nederland heel veel spaargeld beschikbaar is.
- Nederlandse banken minder mogelijkheden hebben om geld uit te lenen aan mensen en bedrijven. Er is veel spaargeld beschikbaar en er is minder vraag naar leningen. Daarom hoeven de banken niet zo veel spaargeld aan te trekken en hoeven ze minder hoge spaarrentes te bieden.
- De buitenlandse banken het Nederlandse spaargeld graag willen hebben. Ze kunnen er geld mee verdienen omdat er in de landen waar ze vandaan komen meer vragen is naar leningen.
Tip! Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment? Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van zowel binnen- als buitenlandse spaarbanken. Vergelijk en vind direct de buitenlandse spaarbank die het beste rendement op jouw spaargeld biedt.
Depositogarantiestelsel bij sparen in het buitenland
Het depositogarantiestelsel is bedoeld om spaargeld te beschermen als een bank failliet gaat. In Nederland is dit systeem goed geregeld en is je spaargeld bij een Nederlandse bank tot € 100.000 per persoon per bank beschermd. Maar hoe zit het als je in het buitenland gaat sparen?
Alle spaarbanken die je op Rente.nl vergelijkt vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie (EU). Dit depositogarantiestelsel werkt op dezelfde manier voor alle banken binnen de EU. Dus wil je geld sparen bij een buitenlandse bank binnen de EU, maar gaat de bank failliet? Dan is je geld net zo goed beschermd als in Nederland.
Moet ik belasting betalen over spaargeld in het buitenland?
Ga je geld sparen in het buitenland? Je moet spaargeld in het buitenland opgeven bij je belastingaangifte. Afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen, betaal je dan in Nederland belasting over je spaargeld.
Maar soms moet je ook in het land waar je spaart als belasting betalen over je rendement. Sommige landen heffen namelijk een bronbelasting op rente-inkomsten van buitenlandse rekeninghouders. In veel gevallen kun je deze bronbelasting terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst, of zelfs vrijstelling krijgen van deze bronbelasting. Als je gaat sparen in het buitenland, kan de betreffende bank je hier meer over vertellen.
Sparen in het buitenland in vreemde valuta? Let op de wisselkoers!
Als je spaart in een ander land met een andere munteenheid dan de euro, kan de waarde van jouw spaargeld veranderen door de wisselkoers. Dit betekent dat de hoeveelheid euro's die je spaargeld waard is kan stijgen of dalen.
Dit is vooral belangrijk als je spaargeld opneemt van de spaarrekening. Op dat moment wordt het opgenomen bedrag omgerekend naar euro's. Als de valuta waarin je spaart meer waard is dan de euro, is dat gunstig. Je krijgt dan relatief veel euro's. Maar wanneer de valuta waarin je spaart minder waard is dan de euro, krijg je minder euro's terug. Houd dus de wisselkoers in de gaten om te bepalen wanneer het gunstig is om je spaargeld op te nemen en om te wisselen naar euro's.
Conclusie sparen in het buitenland
Geld sparen in het buitenland is aantrekkelijk vanwege de hogere spaarrentes bij buitenlandse spaarbanken. Als je rekening houdt met het depositogarantiestelsel en de belastingregels in het land waar je spaart, is sparen in het buitenland een goed idee om het maximale rendement uit je spaargeld te halen.
Alle buitenlandse spaarbanken die je vergelijkt op Rente.nl hebben een bankvergunning binnen de Europese Unie (EU) en vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de EU. Hierdoor is je spaargeld net zo goed beschermd als bij een Nederlandse bank.
Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het meest complete aanbod van spaarbanken in binnen- en buitenland. Zo vind je direct de beste spaarbank met de hoogste spaarrentes voor jouw spaargeld.
Spaarrentes vergelijken- Hoe bereken je rente op rente?
- Welke spaarbanken in Nederland vergelijken wij?
- Wat is depositogarantiestelsel?
- Hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben?
- Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?
- Wat is een gezamenlijke rekening en waar kun je die openen?
- Hoe kun je je spaarrente berekenen?
- Wat is negatieve rente?
- Waar kun je het beste een spaarrekening openen?
- Hoe kun je slim je geld spreiden over banken?
- Is je geld vastzetten verstandig?
- Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben?
- Hoe beïnvloedt de ECB de spaarrente?
- Hoe beïnvloedt Inflatie je spaargeld?
- Hoe betaal je over spaargeld in het buitenland belasting?
- Hoeveel moet je sparen voor je kind?
- Waar moet je op letten bij sparen voor een kleinkind?
- Bij welke bank kun je het beste sparen?
- Is Raisin bank veilig en betrouwbaar?
- Sparen of beleggen?